Wat kan nog wél? Stay positive

Binnen enkele weken is het dagelijks leven van de gemiddelde Nederlander drastisch veranderd. We waren van de gezelligheid en oude vrouwtjes helpen oversteken. Nu zijn we van de quarantaine en ga vooral niet bij oma op bezoek. Niet bepaald een verandering van onze eigen keuze.

Grote veranderingen buiten onze controle om kunnen een wezenlijke impact hebben op ons welzijn. Wanneer je het gevoel hebt dat deze (tijdelijke) verandering iets te snel gaat voor je, dan ben je niet de enige. Het is bijzonder en tegenstrijdig tegelijk dat we door middel van social distancing grote zorg dragen voor elkaar in de samenleving.

Aan ons allen de taak om goed voor onszelf te zorgen, zodat we deze onnatuurlijke fase zo goed en zo gezond mogelijk volhouden. Maar hoe doe je dat? Wat goed is en wat mogelijk is, lijkt elke week of dag te veranderen. Je twijfelt of je nu wel of niet met vrienden kunt afspreken. Je wilt sporten, maar je vindt het lastig om jezelf te motiveren temidden van alles. Er gebeuren vervelende dingen om je heen, waarop jij geen invloed hebt. Een gevoel van eenzaamheid kan erin sluipen.

We weten (nog) niet hoe lang we deze anderhalvemetersamenleving moeten volhouden. De kans is groot dat sommige dingen voorgoed zullen veranderen. Zowel ondernemers als kantoormedewerkers, ouders, grootouders en globetrotters zullen zichzelf opnieuw moeten uitvinden in deze veranderde samenleving. Je aanpassen is belangrijk om ook in deze tijd voldoening over je leven te ervaren. We kunnen er simpelweg niets anders van maken; het zou zonde zijn wanneer het coronatijdperk een tijd van onmacht en wachten wordt, terwijl de mens juist zo’n adaptief wezen is en we allen over deze kwaliteit beschikken.

De één bevindt zich natuurlijk in een ingewikkeldere situatie dan de ander. We blijven bovendien het meest hangen in negatieve emoties, wanneer we een gebrek aan controle ervaren. Daarin kan een crisis als deze een grote rol spelen. Om de positiviteit erin te houden, stel jezelf vooral steeds de vraag: wat kan nog wél? Natuurlijk is niet alles leuk, maar het wordt er een stuk beter op wanneer je denkt in mogelijkheden. Onthoud dat elk mens beschikt over de eigenschappen om zichzelf verder te helpen. Wat heb jíj nodig om hierbij te komen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s